Szabó Magda - Abigél
2021. június 05. írta: illaberek2

Szabó Magda - Abigél

Szabó Magdát, azt hiszem, hogy senkinek nem kell bemutatni. cultura-szabo-magda-1964-fortepan01.jpg

Szabó Magda valami olyasmit tud, amit csak nagyon kevesen. Úgy rajzol fel életképeket, hogy egy percig nem jut eszünkbe, hogy  ez veled nem történhetne meg. Úgy nézed és olvasod, hogy ez veled is bármikor megtörténhet. Gina és társai élete, azokban az időkben tulajdonképpen bárkinek az élete lehetett. Amikor nem tudhatták, hogy mit hoz a holnap. Gina nagyon sok mindenen megy keresztül fiatal kora ellenére. 

Eleinte látunk egy fiatal, elkényeztettet lányt, aki azt hiszi, hogy neki mindent szabad, és neki minden jár. És ebből a lányból, a szemünk előtt  válik felelősségteljes felnőtté, aki nemcsak magáért és a családjáért, de idegenekért is sokat tesz. 

Ebben a történetben van minden: misztikum, háború, nyomozás, szerelem, iskolai dinamika. Szabó Magda valami elképesztő módon ír tizenéves lányokról. Lányokról, akik olyan korban és közegben éltek, amikor még nem érezték minden pillanatban nyomást magukon, hogy mindig menőnek kell lenniük. Ez a regény egyszerre kalandos és realista; egyszerre szomorú és vidám, és meglehetősen titokzatos is - ahhoz képest, hogy egy zárt vallásos intézményben játszódik, ahol egy lánynak az intézmény hagyományainak és szabályainak a betartásának a mindene. Feszült, de mégis barátságos történet, ahogy átlépünk abba a bizonyos felnőttkorba a biztonságos gyerekkorból, ami néha kínkeserves is tud lenni. A talaj nem rögtön csúszik ki a lábunk alól, hanem szépen lassan húzza ki a valóság. Ginának rá kell jönnie arra, hogy mennyivel nagyobb élmény a jó, ha küszködni kell érte. Mennyivel jobb úgy élni, mint egy csapat, és segíeni annak a társunknak, aki rászorul a segítségünkre. Rá kell jönnie, hogy az életünk legfontosabb eseményei menniyre váratlanul és furcsán jelennek meg, nem úgy és akkor, amikor vártuk vagy számítottunk rá. Meg kell tanulnia alkalmazkodnia a többiekhez, meg kell szoknia a bezártságot, a szigorú életet, a szabályokat, rendeket. De ott van Abigél, a legnagyobb titok, aki ezekben az időkben - hiszen ugye az iskola falain kívül dúl a II. világháború - kell a lényoknak valaki, aki erőt és reményt ad, akiben hihetnek. 

abigel-film-szinhaz-muzsika-1.jpg
A történet röviden:

Ginát, az elkényeztetett pesti gimnazista lányt 1943-ban apja váratlanul, magyarázat nélkül egy vidéki református internátusba íratja. A Matula zárt, puritán világa rengeteg lemondásra kényszeríti a jóléthez és szabadsághoz szokott kislányt, minden kapcsolatot meg kell szakítania a külvilággal. A szigorú szabályok, a percre pontosan beosztott napirend, a dísztelen, fekete-fehér környezet a lehető legtávolabb áll addigi könnyed életétől. Miután osztálytársai is kiközösítik, árulónak bélyegzik, nagyon magányosnak érzi magát, és szökéssel próbálkozik. A kísérlet meghiúsul, Kőnig megtalálja, és visszaviszi az intézetbe, de ez arra készteti apját, hogy elmondja Ginának, valójában miért kell ott tartózkodnia. A tábornok a katonai ellenállás vezetője, és nem akarja, hogy ellenségei a lánya nyomára akadjanak. A kislányból ezután felnőtt lesz, önként vállalja a „rabságot”, és társaival is kibékül. Az intézet így már nem is tűnik olyan zordnak, Gina is egy lesz a húsz testvér közül, az addig gyermetegnek tartott titkos matulás hagyományokat is elfogadja. Az iskola legnagyobb legendája a kertben álló kőszobor alakja köré fonódik, akit a lányok Abigélnek neveznek. Gina életében is felbukkan a titkos jótevő, aki mindenkinek segít, aki levelet ír neki. Abigél azonban már nemcsak kamaszkori gondokat old meg, hanem komoly társadalmi felelősséget vállal: pl. új okmányokat juttat el a zsidó származású diákokhoz. Miután a tábornok hónapokig nem jelentkezik, Gina megnyugszik, amikor otthoni udvarlója, Kuncz Feri megkeresi, és meg akarja szöktetni. A terv kudarcot vall, a lánynak azonban mégis távoznia kell. A háború szele elérte a bevehetetlennek tűnő Matulát is, Gina menekülni kénytelen. Egy volt matulás, Horn Mici segítségével - aki már hadiözvegy - megszökik az intézetből.abigel-film-ime-a-szereplok-nevsora.jpg

Ha megszeretnétek nézni a regényből készült 4 részes sorozatot, az alábbi linkre kattintva megtehetitek...de először olvassátok el a regényt! �

Szabó Magda - Abigél  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyveslelek.blog.hu/api/trackback/id/tr1816582890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása